
Ofte stilte spørsmål!
Påmelding
-
Påmeldingen åpner 10. februar kl 18:00 . Den stenger 23. april.
Påmeldingen er i medlemssystemet min.speiding.no -
En leder i gruppa melder på hele gruppa. Når alle er meldt på, kan speidere, rovere, og ledere selv gå inn og endre påmeldingen sin i min.speiding.
-
Selv om dere forhåndspåmeldte dere, må dere melde dere på igjen. Hovedpåmeldingen er der man melder inn alle som skal delta på leir, med navn og andre viktige opplysninger.
-
Såklart er dere hjertelig velkomne på leir selv om dere ikke forhåndspåmeldte gruppa! Dere bruker den ordinære påmeldingen som vanlig.
-
Speidere som skal ha med ledsager må ha gyldig ledsagerbevis ved leirens oppstart.
Ledsager er i de fleste fall ikke aktive medlemmer i Norges speiderforbund eller i KFUK-KFUM speiderne. Ledsagere må derfor registreres inn i systemet for å kunne meldes på i gruppepåmeldingen!Ledsagere som ikke er medlemmer registreres her.
Prisen for ledsager er 2450 kr. Det er mulig gjennom gruppen å søke deltakerfondet om midler til å dekke opp til 1500 kr av avgiften. -
Hvordan og hva en skal meldes på som, før under og etter leir. Her finner du en tabell som forklarer.
-
Vi ønsker å ta mange fine bilder av speidere som har det gøy på leir, på tur og i andre aktiviteter, og vi håper at flest mulig er positive til dette. Fotografene våre er dyktige frivillige, og sammen med dem velger vi ut de beste motivene til bruk på ulike flater.
Vi er nøye med å følge personvernreglene og vil alltid behandle bildene på en trygg og ansvarlig måte. Bildene brukes for å vise speidernes fantastiske opplevelser og for å inspirere andre til å bli med i speideren. Ingen bilder publiseres uten nøye vurdering, og vi unngår å bruke bilder som kan oppleves som uheldige eller krenkende.
Bildesamtykket registreres i påmeldingen til landsleir.
Før leir
-
På alle kioser, kafeer, og butikker på leirområdet vil det være mulig å betale med Speidernes landsleirs betalingsarmbånd. En betalingsbrikke er festet til deltagerarmbåndet,. Med det kan man tæppe i kiosken på akkurat som man gjør på vanlige butikker. Brikken må helt inntil betalingsautomaten, så du er aldri i fare for å betale for dem foran deg i køen. (Med mindre du spanderer såklart.) Man kan også bruke vipps og kort. Det er ikke mulig å betale med kontanter.
Det er ingen PIN-kode på armbåndene, så man må passe godt på det hele leiren. Saldoen kan fylles opp på forhånd via leirens nettside. Det gjør at speiderne kan ha kortet klart når de kommer på leir. Nettsiden vil gi mulighet for oppladning av kortet, samt se saldo og bruk. Armbåndene blir sendt ut til gruppene i forkant, og Gruppene fordeler armbånd til de speidere som har meldt seg på leiren.
Alle spørsmål om kort, kort som ikke virker, sperring av mistede kort, utleveringen av brikker til sent registrerte deltagere skjer hos servicetorget som vil finnes på torget.
Speidernes Landsleir har ingen grense på beløp som kan settes inn på et bånd, men mange grupper har egne regler for hva speiderne i gruppa kan ta med seg på leir.
Vi oppfordrer speiderne til å finne ulike aktiviteter for innsamling av penger som kan brukes på leir: Hva med salg av kaffe og gjærbakst på tog eller bussstasjonen en tidlig morgen? Gjennomføre en dugnad for kommunen? Bruk kreativiteten! -
Alle forhåndsoppgavene finner du her!
Man trenger ikke gjennomføre alle oppgavene for å gjøre seg fortjent til merket, men må bør ha gjort alle merket med *
Speidere som ikke skal på landsleir, men som har gjennomført oppgavene, vil også få muligheten til å få forhåndsoppgave-merket. -
Før Speidernes landsleir ber vi alle kretser sende ut en geocache-reisevenn som aktivitet. Fortell om denne landsleir travelbuggen til gruppene og oppfordre dem til å finne denne - send den uansett ut på tur via en som geocacher, eller legg den i en geocache nær dere. Alle kretsene mottok en geocache høsten 2024.
Det er fullt mulig å “kretsifisere” reisevennen om dere ønsker dette med å sette på noe som symboliserer dere om dere har lyst på det - f.eks. et kretsmerke i stoff.
Møter dere en av Landsleir travelbuggene ta gjerne bilde og tag de med #geocaching og #landsleir på sosiale medier.
Reise
-
Vi oppfordrer alle til å reise kollektivt til speidernes landsleir for å fremme bærekraftige og effektive transportløsninger. Kretsene er utfordret til å organisere fellestransport. Målet er å gjøre ankomst og avreise smidig for alle deltakere.
-
Busser: Kan kjøre inn til leiren fra fredag 4. juli kl. 09.00 til lørdag 5. juli kl. 16.00.
Personbiler og lastebiler med fellesutstyr: Kan kjøre inn til leiren fra torsdag 3. juli kl. 14.00 til fredag 4. juli kl. 06.00, samt lørdag 5. juli kl. 00.00 til 08.00.
For å unngå problemer med kø og trafikkbelastning, vil bilene raskt bli sendt til nærmeste parkeringsplass. Det vil ikke være mulighet for ankomst eller overnatting for andre enn sjåfør og medhjelper fra torsdag til fredag
Transporttilrettelegging: Veisystemet til og gjennom leiren har begrenset kapasitet. For å redusere trafikkbelastningen og øke effektiviteten, vil busser få prioritet fremfor privatbiler. Busser vil få tilgang til leirområdet for å slippe av speiderne nær troppsområdene. Personbiler som transporterer speidere, må parkere på en avsatt plass et stykke unna, og bruke buss for å nå leiren.
Busstransport til leir fra Gjøvik skysstasjon: Pris 60 kr hver vei, og vil være mulig og booke gjennom påmeldingen på dagene 4, 5.juli og 12.juli. -
Buss: De første bussene kan laste opp og kjøre ut av leiren etter avslutningsleirbålet, fra kl 23.00 fredag 11. juli. Leiren planlegger for at alle busser er ute av leirområdet kl 15.00 på lørdag 12. juli.
Personbiler: Kan hente deltakere først etter kl. 15.00 lørdag 12. juli.
Bussene vil bli tildelt tidspunkt for ankomst og avreise. Dette vil skje i dialog med kretsens transportansvarlige.
Transporttilrettelegging: Veisystemet til og gjennom leiren har begrenset kapasitet. For å redusere trafikkbelastningen og øke effektiviteten, vil busser få prioritet fremfor privatbiler. Busser vil få tilgang til leirområdet for å slippe av speiderne nær troppsområdene. Personbiler som transporterer speidere, må parkere på en avsatt plass et stykke unna, og bruke buss for å nå leiren.Busstransport fra leir til Gjøvik skysstasjon og parkeringsplass: Pris 60 kr og kan bestilles i påmeldingen.
-
Ankomst med fly: Deltakere som ankommer Oslo Lufthavn, kan bestille egen buss til/fra Gardermoen. For mindre grupper kan ledige seter på busser vi setter opp for våre utenlandske gjester være en mulighet. Seter selges til kostpris, pris kommer senere.
Entur gir god oversikt over ordinære tog -og bussruter. -
Speidernes landsleir har etablert samarbeid med flere tog- og busselskaper som tilbyr gunstige transporttilbud. Kretsen har fått informasjon om avtaler med
· Vy (tog og bussselskap) Eget tilbud
· SJ (togselskap) Eget tilbud
· GoAhead (togselskap)
· Busscharter.no (leie av turbuss)
Les mer om våre reiseavtaler her! -
Vi anbefaler at kretsene samordner transport av troppsutstyr i felles containere. Containere kan ankomme leirområdet fra mandag 30.juni til tirsdag 1.juli kl 10:00. Disse kan hentes igjen mandag 14.juli - onsdag 16.juli.
Varebiler og tilhengere med troppsutstyr kan levere utstyr ved leirområdet torsdag fra kl 14.00 til fredag kl 06.00. I tillegg kan det kjøres inn natt til lørdag frem til kl 08.00. Det kan ikke kjøres helt frem til hvert troppsområde.
Ved avreise kan biler med hengere kjøre inn på området etter kl. 15:00 12. juli
Pris
-
Her er prisoversikten :
Speider: 3500kr
Leder: 3500kr
Rover: 3500kr
Stab ordinær: 2450kr
Lederrabatt (per 10.speider): 2450kr
Alle grupper som har deltakere i speideralder får en leder til lederpris; kr 2 450,-. Grupper med 11 eller flere deltakere får leder nummer 2, grupper med 21 eller flere deltakere får leder nummer 3.Stabsmedlemmer, lederbarn og de som deltar på arbeids/maurleir teller ikke med når antall med lederpris fastsettes.
Hustandsmoderasjon: 2450,-
(gjelder fra 2. husstandsmedlem. Stab regnes som hustandsmedlem nummer 1)
Eksempel: Første speider betaler 3500,- og neste speider i samme husstand vil betale 2450,-. Om de er tre stykker blir det 3500,- + 2450,- + 2450,-.
Det er viktig at de har samme husstandsadresse i Min Speiding/Hypersys, da det er slik husstandsmedlemmer får rabatt. Rabatteringen vil først bli synlig i påmeldingen etter påmeldingsfristen har gått ut 23. april og den vil fremgå på fakturaen.
Lederbarn i skolealder (1.-4.trinn): 1750kr
Lederbarn under skolealder: 0kr
Arbeidsleir(fra ordinær pris 3500,-) :
Arbeidsleir uke 1 (23.juni-28.juni): Fratrekk på 875,-
Arbeidsleir uke 2 (28.juni-5juli): Fratrekk på 875,-
Arbeidsleiruke 3(12.juli-19.juli): Fratrekk på 1750,-
En kan delta på alle arbeidsukene, da blir leirkontigenten 0,-Informasjon om arbeidsleir kommer.
-
Leirkontigenten dekker en uke med speiderleir, inkludert program, haik, mat, og merker.
Leirkontigenten dekker ikke reise til leir. -
Leiren betales via faktura som sendes ut til gruppene etter påmeldingen stenger 23. April.
-
Noen aktuelle støtteordninger:Kommunen – mange kommuner har egne tilskuddsordninger og mulighet til å støtte aktivitetstilbud for lokale barn og unge. Sjekk ut kommunens egne nettsider for mer informasjon om hva speidergruppa kan søke om.
Fylkeskommunen – mange fylkeskommuner har egne tilskuddsordninger og mulighet til å støtte aktivitetstilbud for lokale barn og unge. Sjekk ut fylkeskommunens egne nettsider for mer informasjon om hva speidergruppa kan søke om.Sparebankstiftelsen (inntil 50 000 kr, med løpende frist) https://sparebankstiftelsen.no/
Menighetsråd – noen menighetsråd støtter lokalt barne- og ungdomsarbeid økonomisk. Ta kontakt med deres lokale menighetsråd.Y’s MEN – Y's Men International er en verdensomspennende støtteorganisasjon for KFUK-KFUM, og støtter kristent barne- og ungdomsarbeid. KFUK-KFUM-speidergrupper kan ta direkte kontakt med lokallagene for å søke om støtte til prosjektene deres.
For oversikt over støtteordninger, særlig lokale muligheter, se https://stotte.ungfritid.no/
Informasjon om deltakerfond kommer!
-
Landsleirens deltakerfond: – Vi vil ha alle med!
Speidernes landsleir 2025 skal være for alle speidere som vil delta, uavhengig av egen økonomi. Gruppene kan enkelt søke om støtte til deltakere som ikke har råd til å betale leiravgiften selv. Speiderne i Norge har satt av en pott til formålet.Et av leirkomiteens oppdrag er å sørge for at Speidernes landsleir skal være inkluderende og økonomisk tilgjengelig for flest mulig. – En speider er en god venn, og derfor ønsker vi å bidra til redusert ulikhet. Det sier leirsjef Fredrik Rossow. – Alle skal ha mulighet til å bli med på landsleir, også de som ikke egentlig har økonomi til å betale leiravgiften. Tvert imot er det særlig viktig at vi legger til rette for speidere og rovere som har behov for økonomisk støtte, slik at de også får sjansen til å delta. Leirkomitéen har derfor satt av midler til et deltakerfond for å støtte deltakere som trenger det.
For mer info se : https://speiding.no/nyhetsarkiv/landsleirens-deltakerfond-vi-vil-ha-alle-med
Speider-gruppa
-
Raier koster 35 kr per stk. Mer informasjon om bestilling av raier kommer. -
- deltakerliste med kontaktinformasjon til foresatte, samt oversikt over opplysningene som er meldt inn i påmeldingen
- helsekort for alle speidere, rovere, lederbarn og ledere i gruppa
- plan for troppsområdet (hva skal lages, hva trenger vi for å lage dette, arbeidsfordeling etc.)
- førstehjelpsutstyr (bandasjer, enkeltmannspakker, plaster, plastertape, brannbandasjer, sterile kompresser, gasbind, våtservietter, engangshansker, fingerkuttplaster/fingerbandasje, trekanttørkle, sårvask, sårstrips, ispose, saks, pinsett, sikkerhetsnåler, støttebandasje, sportstape, ansiktsmaske for munn-til-munn)
- telt/lavvoer til patruljene og lederne
- presenninger til bord og til haiken
hygienetelt (mulighet for å vaske seg), inkl. to baljer og en liten
- vannkanne
- plugger (gjerne noen ekstra)
- sisaltau og annet tau
- sager, økser, hammer, slegge
- spader
- river
- spett
- diverse småverktøy (tang o.l.)
- skrivesaker (ark, penner, blyanter)
- plastlommer (praktisk til oppbevaring av informasjon + oppheng av lister o.l.)
- hyssing, tape, lim, gaffatape
- evt. bordplater
- oppslagstavle
- gruppebanner/troppsbanner
- norsk flagg til flaggstang (evt. flagg med stang til utrulling)
- kokeapparater med brennstoff (husk ekstra gass.)
- vannkanner
- vannbøtter til å ha ved bålet (minst to fulle bøtter til enhver tid! til både slokking og nedkjøling av brannskader)
- evt. brannslokningsapparat (påbudt hvis gass brukes)
- søppelsekker, plastposer (store og små)
- matpapir, aluminiumsfolie, tørkepapir
- oppvaskbalje/oppvaskmiddel/oppvaskbørste
- kluter, svamper, skrubb, stålull
- oppvaskhåndkler
- balje for håndvask, håndsåpe
- ståltråd/kroker til oppheng
- kniver, skjærefjøler
- øse, sleiver, stekespader, visp
- boller, fat, mugge
- bokser til oppbevaring av mat
- kasse til å hente mat i
- gruerist + fettfellerist
- skilt/banner med gruppenavn til portalen (hvis dere har)
- vaffeljern til bruk på bål?
- kaffekjele til bålet?
- radio m/ batterier?
- lampe til lederteltet?
- noe til kos? -
Hvis dere ønsker å dele område med andre grupper, gis det beskjed om i påmeldingen. Vi gjør vårt beste for å oppfylle ønsker, men kan ikke garantere at alle som ønsker å dele får muligheten.
-
I påmeldigen vil det være mulighet for å melde inn om en har en eksisterende vennskapsgruppe eller om dere ønsker og bli det.
-
Allergier/Intoleranse
For å sikre at vi har mat til alle er det svært viktig at alle matallergier og matintoleranser registreres per speider ved påmelding. Dette for å sikre at vi kan dekke matbehovet til alle deltagere. Vi skal gjøre vårt ytterste for at alle skal få det de kan spise. Hvis du vil være sikker på at vi dekker dine speideres behov, gjør registreringen i min.speiding ved påmelding.
Utlevering
Utleveringsstedene for mat vil ha gode åpningstider fra morgen til kveld. Mat til frokost, lunsj og kvelds vil være basert på selvbetjening. Siden vi har gode åpningstider kan du hente mat når du trenger det. Trenger du påfyll, kan du komme flere ganger til et måltid.
For middag vil noen varer være ferdig pakket, mens grønnsaker og annet vil være selvbetjent.
Alle grupper får tilgang til en boks i kjølecontainer for oppbevaring av mat som har vært ute i leirområdet. Det er hver gruppes ansvar å holde orden i kjølecontaineren.
Tidlig utlevering
Grupper som ønsker mat fredag kveld og lørdag morgen kan bestille dette i min.speiding ved påmelding til leir. Vi serverer brødmat og pålegg fredag kveld og lørdag morgen.
Dette har en ekstra kostnad som vil bli fakturert sammen med øvrig leirkontingent.
Det betyr at dette melder de inn i forbindelse med påmelding. Dette skal hvis jeg forsto riktig hekte seg på fakturaen automatisk på samme måte som rajer og annet tilleggsutstyr som bestilles i påmeldingen. ) -
Førstehjelpsutstyr
Husk å ha med nok utstyr til antall deltagere dere har med. Utstyret her er beregnet på en gruppe med totalt 20 personer. Husk at foresatte skal godkjenne administrering av legemidler.
Minimum
Plastre i ulike størrelser, 2 pakker
Kompresser uten tape til sårvask, 10 stk
Kompresser til tildekking av skrubbsår, 5 stk
Støttebandasje, 5 stk
Engangshansker, 10 par
Bør ha
Salt snacks til dehydrerte speidere
Pyrisept for sårbehandling, 1 tube
Ispose x 3
Gasbind, 5 ruller
Sportsteip, 1 rull
Kjekt å ha
Eurax/xylocain for å minske kløe, 1 tube
Flåttpinsett, 1 stk
Gnagsårplaster, 2 pakker
Sårvask servietter, 5 stk
Paracet/Ibux, 1 pakke
Saltvann til sårrens av dypere sår (drikkevann kan brukes ved overfladiske sår), 3 stk
Micropore tape, 1 rull
Saks, 1 stk
Enkeltmannspakke, x2 -
Gruppeområdene blir fordelt ut fra antall som skal sove på gruppens område. På området vil det også bli satt av areal til f.eks. matlagingsområde med bruk av propan el. Vi tilstreber også at hver enkelt gruppe skal ha plass til å bygge portal og surre bord med presenning over. Eksakt hvor god plass vi har vet vi ikke før vi har det endelige antallet som er påmeldt og hvor mange grupper som melder seg på.
Det vil ikke bli anledning til å legge ut kart over plassering av grupper før leirstart. Hvis det er spesielle behov eller ønsker om plassering ved siden av eller i nærheten av grupper eller andre lokasjoner så kan dette føres opp i påmeldingen under merknader.
Mange grupper har store telt som har en diameter på opptil 10 meter. Vi tilstreber at hvert område har en dybde på ca. 15 meter slik at teltene kan få plass innenfor det området som blir tildelt. Det legges vanligvis ikke til ekstra plass til gruppene pga store telt el. Men det oppfordres til å fylle ut merknadsfeltet i påmeldingen dersom gruppa har planlagt å ta med ekstra store telt (telt over 8 meter i diameter).
Vi vil også oppfordre at grupper som kommer på leir å snakke med naboen eller tenke på naboen når en organiserer gruppeområdet. F.eks kan en legge plasser for matlaging eller bål inn mot hverandre, felles oppstillingsplass osv.
Frivillig på
leir
-
Du kan være med på arbeidsleir 23. juni-5. juli, og 12. juli-19. juli, eller du kan være stab eller maur under leir 5.-12. juli.
Finn infosiden om stab på leir her! -
Stab/maur under leir: 2450kr
Arbeidsleir/maur 1 uke: 2625kr
Arbeidsleir/maur 2 uke: 1750kr
Arbeidsleir/maur alle uker: 0kr -
Stab bor i stabsleiren, et eget leirområde på leiren.
Maur bor i maurleiren, som er en del av roverleiren. -
Stab og rovere spiser alle måltider i stabskantina.
Åpningstider:
Frokost: 06:30-10:00
Lunsj: 11:00-14:00
Middag: 15:00-19:00
Egne åpningstider for arbeidsleir kommer. -
Stab melder seg på selv, via påmeldingen i min.speiding.no, som åpner 10. februar 18:00
Leder
-
Det vil bli et tilbud for lederbarn på leir. Mer info om dette kommer. Lederbarn meldes på i hovedpåmeldingen.
Pris:
Lederbarn i skolealder (1.-4.trinn): 1750kr
Lederbarn under skolealder: 0kr -
Speideren skal være et trygt sted å være for alle. Et viktig tiltak for å oppnå dette er kravet om politiattest. Dette omfatter alle frivillige som skal utføre oppgaver som innebærer et tillits -eller ansvarsforhold for personer under 18 år eller med utviklingshemming. Dette gjelder også foreldre eller andre som har lederoppgaver på leiren.
Kravet om politiattest gjelder ufravikelig for alle organisasjonsledd i Norges Speiderforbund og Norges KFUK-KFUK speidere. Det skal innhentes politiattest for alle ledere og assistenter fra 15 år.
Forbundenes rutiner er like. Bruk eget forbunds nettside, KFUK-KFUM speiderne eller Norges Speiderforbund Her finner du maler for ditt forbund.
Speidernes landsleir forutsetter at alle ledere og assistenter har gyldig politiattest ved ankomst leiren. Vi anbefaler gruppeleder å sjekke at alle ledere og assistenter har politiattest i god tid før leiren. Foreldre og andre hjelpere følger forbundenes ordinære rutiner for politiattest.
Rover
-
Medlemmer i KM og NSF født mellom 1999 og 2009 kan være rover på landsleir. Les mer om tilbudet og muligheter for rovere på roversiden.
Speider
-
Spør lederne i gruppa om dere har en pakkeliste for sommerleir.
Landsleir sine tips og triks til landsleirpakking kan du lese i medlemsbladene.
Speideren (s.32) - Speiderbladet (s.26)
Alt du har med deg på leir trenger du ikke å bære med deg på haik. Da er det lurt å ha med noe å legge alt som skal være igjen i leiren i. En bag, ikea-pose, eller noe annet lurt.
Husk leirbålskappe! -
Ja, absolutt! Du kan gå med din egen skjorte og eget skjerf, selv om det er felles leir.
-
Det er lov å bytte merker, skjerf, og andre speidereffekter mot tilsvarende ting.
Det er ikke lov å bytte ting mot penger.
Leirprogram
-
Finn infosiden om leirprogramet her!
-
Alle aktiviteter som inneholder religiøse budskap er frivillig å delta på under leiren. Mer informasjon om forkynning under leir kommer.
Haik
-
Når man melder på patruljer i påmeldingen, velger man også vanskelighetsgrad for haiken.
Vanskelighetsgrad
- Lett: Omtrent 2 timer gange hver dag (inkludert omveier). Her får patruljen veldig god tid til å gjøre aktivitetsoppgaver på haiken, spise maten sin, bli kjent med andre patruljer og sove lenge.
- Medium: Omtrent 3 timer gange hver dag. Her får patrulja god tid til å gjøre aktivitetsoppgaver på haiken, spise maten sin og sove.
- Vanskelig: Omtrent 4 timer gange hver dag. Her får patrulja mulighet til å gå litt ekstra samtidig som de får greit med tid til å gjøre aktivitetsoppgavene til haiken, spise mat og sove sånn passe lenge.
- Ekstra vanskelig: Omtrent 5 timer gange hver dag (uten feilnavigering). Her er hovedfokus å komme seg fram og rekke bussen i andre enden. Patruljene som velger denne haiken må finne tid til å gjøre aktivitetsoppgaver.
- Spesial: De som velger "spesial" som et av sine tre haikevalg må også velge to av de andre vanskelighetsgradene. Aktivitesoppgaver tilbys på alle haikeruter. Man er ikke sikret sitt spesialvalg.
- Patrulje på villspor: Alle i patrulja får bind for øynene og blir kjørt ut til ukjent droppsted. Når de kommer dit får de et ufullstendig kart og ønske om god tur tilbake til leiren.
- Kanohaik: Kanopadling på et eller flere vann i marka. Leiren stiller med kanoer, årer og vester. Det stilles krav om at hele patrulja har padleerfaring og alle må kunne svømme.
- Kulturhaik: Denne haiken foregår tildels i Gjøvik sentrum hvor patruljene får oppleve flere kulturinstitusjoner. Overnatting skjer på Fredvika eller i Gjøvikmarka.
- Sykkelhaik: Sykkelhaiken er omtrent ti kilometer hver dag, overnatting i skog, ta med sykkel og hjelm. Det blir godt med tid til aktivitetsoppgaver eller å gjøre sykkelruta litt lengre!
- Lag din egen haik: Patruljen planlegger sin egen haik sammen med leder og ordner med alt det praktiske inkludert kart og transport. Landsleiren stiller med haikemat og aktivitetsoppgaver slik som til de andre haikerutene. -
Base Sirius drar på haik mandag til tirsdag, Base Arcturus drar på haik tirsdag til onsdag, Base Polaris drar på haik onsdag til torsdag, Roverleiren drar på haik torsdag til fredag.
-
Alle speidere i troppsalder og rovere skal på haik. Ledere har mulighet for å dra på haik eller dagseventyr.
-
Pakkeliste kommer. Pakk det du trenger for overnattingstur. Husk at patruljen skal ha med noe fellesutstyr. Det er viktig å prøve både sekk og sko før du drar på leir!
-
Det er fra varierende til grei dekning i de fleste områdene. Ellers så trenger dere kun en til to beredskapstelefon(er) i patruljen. Husk å installere "Hjelp 113"-appen på forhånd og gitt de riktige tillatelsene.
-
Haikemiddagen består av ulike varianter av "Real turmat" (diett blir tatt hensyn til). Det er derfor viktig å ta med varmt vann i gode termoser slik at det er nok varmt vann til alle i patruljen.
-
Nei, det er ikke tillatt å gjøre opp ild eller bruke stormkjøkken på haik på Speidernes landsleir.
Det er generelt bålforbud, og store deler av sommeren er det stor skogbrannfare. -
Ja, selvsagt er det eget haikemerke for alle som har gjennomført landsleirhaiken. Husk at forhåndsoppgavene også byr på et merke når dere trener til haik!
-
Haikekartet får dere utdelt sammen med annet haikemateriell på informasjonsmøtet kvelden før dere skal på haik. Etter informasjonsmøtet skal patrulja samles og planlegge egen haik og egne opplevelser på haik.
Leirområdet
-
Speidernes landsleir har et stort leirområde, 1 km2, eller 146 FIFA fotballbaner! Områdene gruppene skal bo i er delt inn i tre baser. En base har samme programrotasjon og drar på haik samme dag. Basene har fått navn etter noen av de sterkeste og viktigste stjernene på himmelen. I over 5000 år har mennesket fulgt med på stjernene og brukt dem til å vise vei til nye eventyr! Når Conquistadorene og vikingene skulle oppdage nye land, brukte de stjernene til å orientere etter.
Arcturus: Den sterkeste stjernen synlig på den nordlige halvkule. Arcturus kommer fra det greske ordet for bjørnevokter, og er den sterkeste stjernen i stjernebildet med samme navn. Bjørnevokteren kan sees rett i nærheten av store og lille bjørn.
Sirius: Den aller sterkeste stjernen på himmelen. Sirius er også kjent som hundestjernern, og er en stjerne i stjernebildet store hund. I verdens eldste astronomiske dokumenter finner vi Sirius, som har vært en viktig stjerne for oldtidens egypt, hellas, og polynesia.
Polaris: Også kjent som nordstjernen, er Polaris stjernen som står nærmest himmelens nordpol. Under landsleir er stjernen mindre enn 1° unna. Polaris er den klareste stjernen i stjernebildet lille bjørn. På norrønt het stjerna Leiðarstjarna, stjerna som viste veien.
Hvem som skal bo i hvilken leir kommer etter at påmeldingen er stengt 23. april -
Finn kart over leirområdet her!
-
For å sikre en trygg og komfortabel opplevelse for alle deltakere, ønsker vi ikke å ha hund på Speidernes Landsleir 2025.
Dette av hensyn til barn og voksne som er redd for hund, allergikere og de hygieniske forholdene på leiren med blant annet primitiv lagring av mat. Unntak for førerhunder og servicehunder.
Førerhunder og servicehunder er nødvendige for noen deltakere, og vi ønsker å sørge for at alle kan delta uten bekymringer.
De må holdes i bånd, og ledsager må kunne fremvise skriftlig dokumentasjon på vaksinasjon etter gjeldende retningslinjer.
Alle førerhunder og servicehunder på leiren skal være registrert med søknad før leirens start.
Besøkende hunder skal ikke medbringes på torget eller steder det oppbevares/serveres mat eller andre grupper sine troppsområder.
Det er to kenneler i nærheten av leiren, Nordlia og Skaugom.
Besøkende
-
Det er mange muligheter for overnatting i Gjøvik området.
Her er to sider som kan hjelpe for booking av overnatting:
Visit Øst- Norge
Viken Musikkfolkeshøyskole -
Vi anbefaler å benytte seg av kollektiv tilbud, da det ikke vil være parkeringsmulighet ved leiren. Fra Gjøvik sentrum vil det gå buss flere ganger i timen opp til leir.